tirsdag 9. september 2014

Mangold :: Bladbete

Untitled

Vi plantet en del mangold i kjøkkenhagen i år. Dels på grunn av de flotte fargene, men også for å finne ut hvordan den smaker. Oppdaget at det er små bladbeter i en del ferdig blandede salatmixer, og de bladene er kanskje sterke, litt pepperaktige på smak. Så er spent på hvordan disse som er støre smaker.

Mangold er en bete (kalles også for bladbete) og er en nær slektning av rødbete, men det er bladene som blir brukt som grønnsak. Bladene henger sammen som en bladrosett, eller et løst hode. De er ca 20 cm lange, mørkegrønne med tykke hvite stilker. Utseendet kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat.

Liten mangold brukes omtrent på samme måte som spinat, bladene kan stekes, smørdampes eller stues. De tykke stilkene på vanlig mangold brukes mest som kokt grønnsak, de kan være litt bitre og er ikke gode i rå tilstand. Den grønne delen av bladene kan brukes rå i salater, men brukes mest stekt, på samme måte som spinat. Mangold er fin å bruke i wok.


Untitled

Fant ut at en kan fryse mangolden etter at den har blitt blansjert. Så da plukket jeg ut de minste bladene etter vask og puttet dem i en pose som ligger i kjøleskapet.
De største bladene og stilkene ble kuttet i strimler/biter og ble kokt i ca. 2-3 minutter før de ble lagt over i iskaldt vann.

Untitled


Untitled


Untitled

Utrolig flotte farger!!

Untitled

Etter at bladene og stilkene var avkjølt, klemmes vannet ut og du kan fryse dem ned i enelt biter. Jeg brukte et muffinsbrett ;)

Untitled

Så nå er det bare å se om en finner noen oppskrifter...
Mangolden er hardfør, så til tross for ganske lave natte temperaturer her i det siste, står det en del stilker flotte og fine ennå ute i kjøkkenhagen.
Er ikke så mange på norsk, men prøv å søk på swiss schard, så dukker det opp en del gode.
Og husk, den kan brukes på samme måte som spinat :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...